Elektrik Panosu Nedir?
Elektrik enerjisinin konuta veya tesise ya da nereye kurulacaksa güvenli ve verimli şekilde dağıtılması için dağıtım ve iletimde kullanılan elemanların bir arada bulunduğu kabin “Elektrik panosu” olarak tanımlanır.
Elektrik panosu, kablolar , şalt malzemeleri gibi elektrik iletimini gerçekleştiren elemanların bir arada yer aldığı donanımdır.
Hem insan sağlığı hem de elektronik aletlerin güvenli kullanımı için enerjinin güvenli bir şekilde dağıtılması elzemdir. “Elektrik panosu”yapım aşamasında kaliteli malzemelerin kullanılması ve panonun düzenli olarak bakımlarının yapılması güvenli kullanım açısından çok önemlidir.
“Elektrik panoları” kullanım alanlarına göre değişiklik gösterir. Ev ve bina gibi yaşam alanlarında kullanılan panolar standart bileşenleri içerir. Buna karşın iş yeri ya da fabrika gibi çoklu alanlarda daha farklı pano tipleri görmek mümkündür. Fiziksel olarak panolar sabit ya da çekmeceli olarak ikiye ayrılabilir. Voltaj bakımından alçak, orta ve yüksek gerilim olarak sınıflandırılır. Bu nedenle elektrik panolarını farklı sınıflarda ve özelliklerde değerlendirmek daha doğru olur.
Elektrik Panosu Çeşitleri Nelerdir?
Akla ilk gelen pano çeşitleri; piyano panolar, dikili tip panolar, taban saclı panolar, şantiye panoları, sayaç panoları, rack kabinler, gemi panoları, iç perdeli panolar ve özel üretim panolarıdır.
Bir ya da çok katlı yaşam alanı olan binalarda küçük elektrik sayaç panoları bulunur. Bu elektrik panosunun içerisinde sigorta, elektrik sayacı, merdiven otomatiği, zil trafosu ve merkezi otomatik kesici bulunur.
Bina açısından burada kullanılan parçaların kalitesi son derece önemlidir. Elektrik panoları firmalar tarafından siparişe göre üretilir. Sipariş verilirken istenilen boyutlar, sac kalınlığı ve kalitesi, boya kalitesi gibi unsurlara göre fiyatlar değişkenlik gösterir.
İş yerleri için durum daha farklıdır. Çünkü enerji ihtiyacına göre gereklilikler de farklılık gösterir. Yüksek gerilim gerektiren iş sahalarında voltaj şiddeti yüksek olacağı için pano bileşenleri normal bina bileşenlerinden daha farklıdır.
Fabrika gibi yüksek enerji ihtiyacı olan tesislere elektrik dağıtım panoları aracılığıyla iletilir.
Şebekeden gelen enerji direk olarak, DKP sacdan yapılan, “ana pano”ya bağlanır. Ana pano bileşenleri ana şalter, ölçü aletleri, sinyal lambaları ve kolon sigortalarıdır.
Dağıtım tabloları, “ilave sac panoları”na bağlanır. Bu kısımda elektrik sigortası, şalter ve sinyal lambaları yer alır. Dağıtım tabloları sıva altı ve sıva üstü olarak ikiye ayrılır.
İnşaat halindeki yerlerin ihtiyacını karşılamak için şantiye tabloları kullanılır. Bu tablolar tek ya da 2 parçalıdır. Kaçak akım koruma rölesi, kolon sigortası ve sayaç bulunur. Bu panolar DKP sacdan yapılır ve kilitli bir şekilde tutulmalıdır.
Elektrik Panosu Fiyatları
Elektrik panolarının fiyatlarını etkileyen bir çok etken bulunmaktadır. Bunlardan ilki yapılacak olan elektrik panosunun gücüdür. İkincisi ise kullanılacak malzemelerin markası ve miktarıdır. Tabi ki panonun ebatlarının da bu konuda büyük bir etken olduğunu söyleyebiliriz elektrik panosu fiyatları bu etkenler ile belirlenmektedir.